Οι αριθμοί της φύσης by Ian Stewart

Οι αριθμοί της φύσης

By Ian Stewart

  • Release Date: 2013-10-22
  • Genre: Mathematics
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

Γιατί πολλά λουλούδια έχουν πέντε ή οκτώ πέταλα, ενώ πολύ λίγα έξι ή επτά; Γιατί οι χιονονιφάδες εμφανίζουν εξαπλή συμμετρία; Γιατί έχουν λωρίδες οι τίγρεις αλλά κηλίδες οι λεοπαρδάλεις;
Η ανθρώπινη σκέψη και κουλτούρα έχει επινοήσει ένα τυπικό σύστημα συλλογισμού που μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε, να ταξινομούμε και να εκμεταλλευόμαστε τα μορφώματα της φύσης, όποια κι αν είναι και όπου κι αν προκύπτουν. Αυτό το σύστημα ονομάζεται «μαθηματικά».
Ο Ian Stewart παραδέχεται ότι τα μαθηματικά είναι εντελώς «μη πραγματικά» —αποτελούν μια αμιγώς νοητική κατασκευή. Οι πολύπλοκες εξισώσεις και οι μακροσκελείς αποδείξεις με τις οποίες συνηθίζουμε να τα ταυτίζουμε οπωσδήποτε δεν αποτελούν την ουσία τους (όπως ακριβώς μια παρτιτούρα δεν αποτελεί την ουσία μιας συμφωνίας του Μπετόβεν). Εντούτοις, τα μαθηματικά είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να βρούμε τις βαθύτερες κανονικότητες που διέπουν τη λειτουργία του.
Τα μαθηματικά χρησιμοποιούν τη φύση όπως ο Σέρλοκ Χολμς τα ίχνη που θα τον οδηγήσουν στη διαλεύκανση ενός μυστηρίου. Μπορούν από μια απλή χιονονιφάδα να συναγάγουν την ατομική δομή των παγοκρυστάλλων· μπορούν να αρχίσουν από τη μελέτη μιας χορδής βιολιού και να καταλήξουν στην ανακάλυψη της ύπαρξης ραδιοκυμάτων. Ακόμη, έχουν τη δύναμη να μας αποκαλύπτουν νέες, πρωτόγνωρες κανονικότητες: τη μυστική δομή ενός σύννεφου ή τους κρυφούς ρυθμούς με τους οποίους μεταβάλλονται οι καιρικές συνθήκες. Το βιβλίο Οι αριθμοί της φύσης θα σας βοηθήσει να δείτε με τα μάτια ενός μαθηματικού. Θα σας αποκαλύψει ένα μαθηματικό σύμπαν, και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον κόσμο μας.

keyboard_arrow_up